Comfort food; tomatenrisotto

Op vrije dagen hang ik graag in onze keuken rond. Lekker in een pan roeren. Mijn recept voor tomatenrisotto ontspant. Beetje hakken, veel roeren, concentratie. Verstand bij de pan en nergens anders. Is dat nou mindful? Het is in ieder geval wel wat werk, maar dan heb je ook wat. Laatst smulde de hele familie ervan, inclusief mijn meiden. Ik vind risotto echt comfort food.

10b58aad17f1b4df124909b97ab655be
Zo mooi, foto van The First Mess

Wat heb je nodig?

1,25 kg tomaten (ik gebruikte cherry en roma), 1 rode paprika, 1 middelgrote ui, 3 tenen knoflook, 2 el azijn (balsamico oid), 1 el worcestersaus, 500 gram risottorijst, 100 gram parmezaanse of oude kaas, peper en zout.

Wat je moet doen

Hak de ui en de knoflook. Ik gebruik hier altijd het hakmolentje van mijn staafmixer voor. De tomaten en de paprika snij je in grove stukken. Vervolgens maak je een tomatensaus. Je laat de tomaten en paprika tot prut pruttelen met de azijn. Krijg je al trek ;-)? Daarna zeef je de saus. De worcestersaus gebruik je om de saus op smaak te brengen. Met de saus maak je je risotto. Je lengt de saus aan met kokend water om tot de hoeveelheid vloeistof te komen die de rijst nodig heeft. Voor deze hoeveelheid rijst is dat ruim 1,5 liter. Vervolgens begint het ritueel. Je fruit de rijst in wat olie aan. Daarna voeg je steeds wat vocht toe en wacht totdat de rijst dit heeft opgenomen. Goed blijven roeren ook. Dit doe je net zo lang totdat de risotto gaar is (maar nog wel met een beetje bite). Voeg kokend water toe als dat nodig is. Breng de risotto op smaak met peper en zout. Geraspte kaas er over; klaar!

Wij aten de risotto met worstjes (die van Mister Kitchen bij de AH, lekker!) en broccoli.

Wat is jouw favoriete comfort food?